NordKapp 2011 – Europa de Est

Drumul acesta lung, al nostru, ne-a plimbat pasii (si rotile / sau invers) prin o bun aparte a teritoriului numit indeobste Europa de Est si marcat vreme de circa jumatate de secol de dominatia marelui frate de la rasarit sau a maretei uniuni. In unele tari ale regiunii o dominatie camuflata sub forma ajutorului fratesc in timp ce in altele directa sub forma existentei acestor state drept parti ale URSS.

Chiar eram curios inainte de a pleca la drum sa stiu cat s-a schimbat regiunea aceasta in timpul (nu tocmai scurt deja) scurs de la schimbarile mai mult sau mai putin pasnice care au marcat sfarsitul anilor 80 si inceputul anilor 90. Pana la urma si traseul a fost facut de asa maniera incat sa evite zonele despre care povestile erau cam la fel cu cele potretizate in filmele western ale anilor 50 – 70. Am numit aici Ucraina.

Asadar Ungaria (coltul sau extrem estic), Slovacia (Kosice – Presov si trecerea spre Polonia pe drumuri de rang inferior), Polonia (spre Cracovia, apoi via Radom la Varsovia si spre Lituania via Bialystok, Suwalki), Lituania (Kaunas și Dealul celor 1000 cruci), Letonia (Riga si litoralul Balticii) si Estonia (traversata cat mai drept spre Tallinn) au fost partile de Europa de Est calcate de noi.

Si, ca o concluzie generala, nu a fost nici cat de bine ma asteptam (mai ales in Polonia cea de dupa Varsovia) dar nici cat de rau ma asteptam (mai ales in Tarile Baltice).

O alta concluzie este ca daca voi mai relua vreodata acest traseu la volan trebuie sa gasesc o modalitate sa evit pe de-a intregul parcurgerea acestui segment de drum.

Dar ca prima experienta este inedita si interesanta.

Altfel spus a foat cam ca pe la noi, cu zone unde urmele comunismului mai sunt prezente doar prin cladirile tipice vremurilor acelea si cu zone unde impresia este ca inca mareata uniune cu a sa influenta este in anii sai de apogeu.

Sarind un pic peste zilele de excursie si peste kilometrii parcursi spre a ajunge acolo si Berlinul (dar mai cu seama portiunea de Germanie fosta comunista) sunt tot parte a mostenirii lasate de cei aproape cincizeci de ani de comunism. Doar ca acolo timpul a trecut altfel si prezenta fantomelor acelui regim este aproape de nevazut (sau am fost eu orbit de tot ceea ce inseamna Germania!).

Asa ca voi lasa o suma de fotografii (unele modificate din plin cu ajutorul diferitelor filtre software) sa va prezinte si domniilor voastre, cititorii acestui blog, cateva crampeie de Europa de Est: