Sărbătorind Hai-Huiul {Un tur de Românie | Actul 6}

A fost să fie și momentul unei întâlniri cu o cascadă adevărată: a Miresei sau Răchițele … oricum cascadă în toată regula, mai mult, accesibilă pentru toate categoriile de munțomani, chiar și pentru pantofari și/sau purtători de tocuri (o fi așa tocmai pentru nevoile bok-ului cel etalon pedenelist). Chiar a meritat să ne dorim a o vedea și am găsit-o pregătită pentru noi cu apa necesară și cu ambientul lipsit de popor mult și gălăgios. De aici pasul următor a fost să ne ciocnim cu E60 parcurs pentru câteva sute/zeci de metri pe ambele sensuri prin cel Huedin, de pe unde poți trece repede în acel județ practic lipsă (Sălaj) dar care are șoferi demni de toată mila… bine și drumuri naționale cam tot așa (m-aș risca în analiza unei posibile cauze și ea e legată de o la fel de inexistentă autostradă pentru care partenerul sugător că strategic mai ha! a băgat în buzunaru-i larg cu DEJA două decenii în urmă bani buni din care doar 46 si ceva km de șușă vitezistă au rezultat, cumva tot așa cum au tot fost parteneri stra…sugători cu noi ba de la sud, ba de la vest și, să nu-i utăm pe cei de la est prin mărinimia cărora am ajuns să avem 23 august Sărbătoare! și pentru noi am ținut chiar să fie o săbătoare, dar itinerantă, fără mici și fără bere).

Vestigiile unui trecut tumultos sunt și aici câte vrei: naturale precum Grădina Zmeilor sau istorice precum Cetatea Almașului. Biserici peste tot, mai un reper stropit cu sângele celor căzuți pentru cauze nobile și ajungi în Maramureș. No… ce atâta grabă? Ana-Rohia și furtuna din Țara Lăpușului și… o cazare ce era să determine pe unii să spună pas DAR înăuntru chiar o Curte Veche a (Țării) Lăpușului. Fabulos.

A meritat, de asemenea, să spunem că a fost o sărbătoare a umblatului pe coclauri la zi de aniversare serioasă din timpurile secerii și ciocanului. Cu răcoarea postfurtună somnul a fost odihnitor și … lăsat să fie lunguț. Pentru că speram într-o zi scurtă în kilometri dar cu multe opriri (rămase săracele din planul zilei abia închise).